Ліпимо з пластиліну сніговика
Що робити, якщо дитина подавилася
Скарбничка з тенісного м'ячика: майстер-клас
Якщо діти не виправдовують батьківських очікувань
7 ознак того, що батьки потурають малюку
Стилі виховання дитини у сім’ї
Ідеї для прикрас для ялинки своїми руками
Виховання без криків та покарань
Не варто панікувати, якщо ваша дитина ламає іграшки – через цей період проходить більшість малюків. Краще спрямувати її сили та увагу в інше русло.

Почему ребенок ломает игрушки

Якщо ваш малюк ламає, рве і топче дитячі іграшки – це ще не привід думати, що ваша дитина агресивна та схильна до руйнування. І далеко не завжди така поведінка пояснюється тим, що малюк хоче дошкулити батькам.

Психологи кажуть, що якщо дитина ламає іграшки, то вона робить це не тому, що занадто розпещена і не вміє цінувати речі. Як правило, малюк почуває себе дослідником і намагається зрозуміти, з чого складається той чи інший предмет та як він функціонує. Шоправда, це не єдина причина, чому дитина ламає іграшки. Давайте з'ясуємо, що насправді може ховатися за «поганою» поведінкою малюка.

Почему ребенок ломает игрушки

Чому дитина ламає іграшки

Допитливість. Ми вже з’ясували, що малюк постійно перебуває у процесі пізнання. Тому не дивно, якщо дитина хоче дізнатись, як працює механізм вертольота на радіокерувані або ляльки, що розмовляє. Вона намагається розбити або розібрати іграшки, аби зрозуміти, як влаштований їхній «внутрішній світ».

Нестача батьківської уваги. Часто сучасні батьки багато часу проводять на роботі та заробляють гроші. Щоправда, при цьому, вони економлять той час, який могли би провести зі своїм малюком. Маючи провину перед дітьми, вони «відкуповуються» дорогими подарунками. Однак навіть найкрасивіші та найкрутіші іграшки не замінять малюку батьківської уваги. Намагаючись зламати іграшку, дитина своєю поганою поведінкою намагається хоча б у такий спосіб привернути увагу членів сім’ї.

Сам процес гри. Малюк, що грає у сюжетні ігри, може ототожнювати себе з героями. У процесі гри він хоче «вбити» злого чарівника, дракона або вовка, а зробити це можна, лише знищивши іграшку. Дитина ламає іграшки, наслідуючи приклади з фільмів та комп'ютерних ігор, в яких одні персонажі вбивають інших.

Потреба вивільнити агресію. Діти, як і дорослі, можуть сердитись та ображатись, і часто діти ламають іграшки, щоб дати волю негативним емоціям. Нерідко батьки не справляються зі своїми почуттями, тому починають підвищувати голос на малюка. Так само, переймаючи звички дорослих, малюки розбивають іграшки, дрібнять їх на деталі і навіть кричать на них.

Почему ребенок ломает игрушки

Що робити, якщо дитина ламає іграшки

1.  Як бачимо, часто дитина ламає іграшки ненавмисно. Вона, так само як і батьки, засмучується через те, що сталося. У такому разі малюка сварити не потрібно. Краще на майбутнє купувати іграшки з урахуванням темпераменту дитини – одну якісну, а не багато крихких та ненадійних.

2.  Батькам доволі складно навчити дитину дошкільного віку дбайливо ставитися до речей, однак мама і тато можуть звести до мінімуму випадки нищення іграшок. Наприклад, можна купити таку іграшку, про яку малюк захоче дбати, до того ж не одну. Адже вже з чотирьох років дитині знайомі почуття любові і турботи.

3.  Для того, щоб нічого не перешкоджало вивченню навколишнього світу, бажано забезпечити малюкові достатній простір для експериментів, при цьому прибравши подалі всі крихкі і цінні предмети.

4.  Маленьким дослідникам можна запропонувати розібрати непотрібний годинник або старий фотоапарат під вашим наглядом. Крім того, спрямуйте допитливість і тягу дитини до різних механізмів на складання та розбирання конструктора. Навіть для зовсім маленьких, 2-3 річних малюків, в магазині знайдуться яскраві і безпечні іграшки з великими деталями.

Не варто панікувати, якщо ваша дитина розбиває та ламає іграшки – через цей період проходить більшість хлопчиків і дівчаток. Вам потрібно запастися терпінням і не сварити малюка. В іншому разі ви, навпаки, налаштуєте дитину проти себе. Краще спрямувати її сили та увагу в інше русло.