Труднощі привчання дитини до горщика
Гастротерапія або терапевтична кухня. Як готувати разом з дитиною
Водохреща – дати, традиції та обряди
Новий 2023 рік. Символ 2023 року. Чого чекати та як святкувати?
Як допомогти дитині подолати страх
Які хвороби викликає стрес?
Нежить у дітей: симптоми, причини, лікування
Як захистити ялинку від домашніх улюбленців
Навіть якщо вас дуже засмучують погані оцінки дитини в школі, потрібно уникати читання нотацій, необґрунтованих звинувачень, осуду, погроз і покарань.

Більшість мам і батьків бажають бачити свою дитину талановитою, розумною і успішною. Але часто ці очікування перетворюються в проблем, а шкільні оцінки малюка стають головною темою розмов в сім’ ї.  

Подібні бесіди можуть викликати негативні емоції, як у дитини, так і в батьків. Побачивши оцінки в електронному журналі чи в щоденнику своєї дитини, мами і тата в паніці починають вичитувати, сварити та карати малюка. Діти батьків, які часто поводяться  таким  чином, як правило, перестають довіряти дорослим і починають приховувати оцінки.  

Як реагувати на погані оцінки дитини 

Не сваріть дитину за погані оцінки. Навіть якщо вас дуже засмучують погані оцінки дитини в школі, потрібно уникати читання нотацій, необґрунтованих звинувачень, осуду, погроз і покарань. Вашу відкриту негативну реакцію малюк сприйматиме як оцінку своєї особистості. Дайте зрозуміти дитині, що ви любите і приймаєте її, не зважаючи ні на що. 

Не будьте байдужим до поганих оцінок.  Не варто говорити, що шкільні оцінки нічого не варті і наводити приклади двієчників, які в результаті стали успішними людьми. Батькам варто розуміти, що двійки – це «симптоми» тих чи інших проблем в житті дитини. 

 Не виконуйте за дитину завдання. Звичайно, на пояснення досить часто не вистачає часу і здається, що набагато простіше виконати за школяра все домашнє завдання і забути про проблему. Проте це не вихід, оскільки для малюка від такої допомоги не буде ніякої користі. 

5 кроків на шляху до хороших оцінок  

1. Поцікавтесь в дитини, як справи в школі, дізнайтесь, як у нього склались стосунки з вчителями, іншими дітьми в класі, з ким вдалось познайомитись і потоваришувати. Окрім того, не забувайте обговорювати шкільні події і дізнаватись про настрій малюка не тільки тоді, коли він приніс погану оцінку.    

 2. Ненав’язливо розпитайте дитину про погану оцінку, за допомогою навідних питань. Поцікавтесь, яка була тема урока, що запитав викладач, як він поставив питання, що відповів малюк, на скільки сильно хвилювався в цей час.   

3. Повідомте дитині, що вас засмутила оцінка, але ви готові допомогти упоратися з цією проблемою. Не забудьте висловити йому вдячність за чесність.

4. Відшукайте причину поганої оцінки школяра, можливо дитина не змогла розібратись в темі або ж знала матеріал, але просто розгубилась і побоялась виступати перед ровесниками. Розберіть складну тему разом з дитиною і навчіть її боротись з хвилювання, бажано прорепетирувати виступ перед рідними.

Також причинами неуспішності можуть бути погане самопочуття дитини і відсутність контакта з викладачем. В такому випадку потрібно дізнатись,які він пред’являє вимоги до виконання завдань і навчити дитину їх дотримуватись. 

5. Після того як ви разом з дитиною віднайдете причину поганої оцінки, приступіть до виправлення ситуації. Налаштуйте малюка на те,щоб він підійшов до вчителя і попросив про можливість підвищити оцінку. Так дитина продемонструє свою готовність навчатись, старатись і показувати знання.

 Карати дитину за погані оцінки не варто, перш за все, батьки повинні розібратись в причинах неуспішності молодшого школяра. Допоможіть сину чи дочці упоратись з проблемою – поясніть матеріал, допоможіть налагодити контакт з вчителем, щоб у дитини знову з’явилась цікавість до навчання.