Як розкрити таланти свої дитини?
Кубики Чаплигіна «Читаю легко»
Як навчитися чути свою дитину
Як навчити дитину читати за методикою Глена Домана
Терапевтичний дизайн або дизайн як терапія
Як відучити дитину брехати
Що робити якщо у дитині холодні ноги
Ацетонемічний синдром у дітей: симптоми, причини, лікування
З кожним роком в школі з’являється все більше і більше неуспішних дітей, які вже на початковій ланці не справляються з програмою навчання.

З кожним роком в школі з’являється все більше і більше неуспішних дітей, які вже в початковій ланці не справляються з програмою навчання. 

Ці діти потребують до себе особливої уваги і педагога, і психолога, оскільки відставання на даному етапі негативно позначається на подальшому інтелектуальному і особистісному розвитку дитини.  

Які ж причини неуспішності новоспечених школярів і який обрати підхід до виховання таких дітей? 

Фізичне захворювання  

Якщо дитина в дошкільному віці перехворіла серйозним захворюванням, то це не може не позначитись на її успішності в школі. Поганий слух чи зір, порушеня рухової діяльності обмежують дії дитини в порівнянні з ровесниками. Батькам такого малюка варто зарання підготувати дитину до того, що він відрізняється від інших дітей. Для цього необхідно створювати ситуації, в яких малюк буде якомога більше спілкуватись з ровесниками, навчити дитину компенсувати свої фізичні вади успішності в розумовій діяльності і спілкуванні. 

Ускладнюючі моменти в сім’ї 

До таких моментів можна віднести нестачу уваги від батьків. Своєю поганою поведінкою в школі чи неуспішністю дитина (нехай і несвідомо) буде намагатись привернути увагу дорослих. Для запобігання подібних проблем батькам варто намагатись ставити спілкування з дитиною на головне місце. 

 Небажання навчатись 

Буває, що в дитини відсутній стимул до навчання. Причини можуть бути різноманітними: від невміння побороти труднощі до повної несамостійності дитини. Для того, щоб в школі не виникали подібні проблеми, батькам необхідно вчити дитину боротися з труднощами, навчати самостійно мислити, приймати рішення. Дуже важливо, щоб до початку шкільного навчання у малюка був сформований потяг до пізнання нового.

 

Недисциплінованність

Якщо ваша дитина не відрізняється  несперечливим характером і слухняністю, допоможіть вчителю знайти по силі та цікаву роботу для малюка в межах уроку. В свою чергу першочерговим завданням для батьків є підвищення авторитету вчителя в очах малюка.

 

Відсутність навчального мотиву  

Зазвичай запорукою успішної діяльності є певні мотиви. Якщо в дитини сформоване негативне відношення до школи, страх отримати погану оцінку, активність навчальної діяльності різко знижується. Батькам першокласників вкрай важливо налаштувати діток на позитивне відношення до школи. Дитина повинна чітко знати, що через погану оцінку любити її менше не стануть. В той же час успіхи малюка повинні заохочуватись. 

 

 Синдром дефіциту уваги

Такі діти надто рухливі, не можуть довгий час концентрувати свою увагу. Вони не вміють зосереджуватись, вести себе тихо. Батьки повинні зарання попередити вчителя про можливі проблеми з дитиною, розповісти про особливості спілкування з нею. Додатково необхідно працювати зі шкільним психологом для вирівнювання гострих реакцій.  

Якщо учень будь-якого віку відстає в навчанні, необхідно перш за все встановити причину неуспішності. Вчителі, психологи і батьки можуть надати школяреві ефективну допомогу, лише знаючи джерело цього явища.