Як грати разом із дитиною і не грати замість неї
Ліпимо з пластиліну пінгвіна
Подушка у вигляді овечки своїми руками
Вчимо дитину поважати оточення
Як правильно організовувати перегляд мультфільмів
Що робити якщо у дитині холодні ноги
Що треба зробити 1 січня
Як зменшити стрес у житті
Головна ідея вальдорфської педагогіки – дитина повинна знайомитися зі світом у взаємодії з навколишнім середовищем і таким чином отримувати життєвий досвід.
Вальдорфская педагогика: философия и принципы

Вальдорфська педагогіка дуже сильно відрізняється від інших методик розвитку малюків. В основі цього принципу лежить твердження, що дитинство – унікальний етап розвитку, а не просто підготовка до дорослого життя.
 
Зародилася вальдорфська педагогіка в 1919 році – саме в цей час її основоположник Рудольф Штайнер відкрив перший навчальний заклад у Німеччині. У його школі «Вальдорф Асторія» діяли унікальні принципи виховання. Незабаром подібні школи почали відкриватися по всій країні. Сьогодні існує більше тисячі вальдорфських шкіл в 60 країнах. Крім того, безліч дошкільних закладів успішно використовують принципи Рудольфа Штайнера.
 
Ставлення батьків до вальдорфської педагогіки неоднозначне: одні вважають, що це релігійна секта, інші – що вальдорфські школи призначені виключно для розумово відсталих дітей. Що ж насправді являє собою цей підхід до навчання?

Вальдорфская педагогика: философия и принципы

Філософія вальдорфської педагогіки

Головна ідея вальдорфської педагогіки полягає в тому, що дитина повинна знайомитися зі світом у взаємодії з навколишнім середовищем і таким чином отримувати життєвий досвід. При цьому прихильники філософії Штайнера виступають проти інтелектуального розвитку в ранньому віці. Набагато більше уваги приділяється сприйняттю і розумінню життєвих істин, умінню правильно реагувати на зовнішні подразники і вести себе в різних життєвих ситуаціях, а не навчання письма і читання. Ось чому цю теорію нерідко жартома називають «антиподом раннього розвитку».
 
Як стверджують викладачі вальдорфських шкіл, ця методика покликана розвивати в першу чергу особистість і потенціал малюка. Вихователі і батьки повинні створити умови, за яких дитина зможе знайти себе. Такий підхід багато в чому нагадує систему раннього розвитку Нікітіних. Обидві методики стверджують, що дітей потрібно виховувати в групах різного віку, де молодші вчаться у старших, а старші допомагають малюкам.
 
Вальдорфская педагогика: философия и принципы

Принципи вальдорфської педагогіки

Вальдорфська педагогіка передбачає в деякій мірі аскетичний спосіб життя, максимальну наближеність до природи і відмову від сучасних благ суспільства. Основні принципи вальдорфської педагогіки можна звести до п’яти твердженнь.
 
1. Педагога, який веде групу в дитячому садку або клас у початковій школі, не варто міняти. Наставник повинен проводити багато часу з дітьми і спілкуватися з ними максимально щільно, щоб стати справді хорошим другом і рідною людиною для малюків.
 
2. Вальдорфська методика навчання не передбачає занятть наукою (письмом, читанням, математикою) в ранньому віці. При цьому левова частка уроків приділяється творчості. Щоб розвинути креативне мислення дитини, проводяться заняття з музики, ліплення, малювання і т.д.
 
3. Діти вальдорфського методу виховання практично не дивляться телевізор, віддаючи перевагу рухливим іграм на свіжому повітрі або простим рольовим іграм, яким приділяється велика увага. Також не проводяться спеціальні навчальні заняття, тільки розвиваючі ігри для дітей.
 
4. У вальдорфських школах не задають домашніх завдань, а перевірка знань відбувається тільки в усній формі. При цьому відповіді дітей не можуть бути оцінені негативно: або позитивно, або ніяк.
 
Вальдорфская педагогика: философия и принципы
 
5. Іграшки, які використовуються дітьми у дошкільних закладах, усі без винятку зроблені руками вихователів, дітей та їхніх батьків. Згідно з ученням Штайнера, фабричні вироби є неоригінальними і шаблонними, тоді як зроблені вручну речі добре впливають на уяву і образне мислення малюків.
 
6. Крім того, у вальдорфській філософії вітається робота з природою, тобто будь-які заняття на свіжому повітрі. Наприклад, часто діти в садках і школах вирощують квіти та овочі. Завдяки таким заняттям малюки вчаться любити природу, стають більш відповідальними і самостійними.
 
Штайнерівська педагогіка – це нетрадиційний підхід до освіти дітей, він припускає природне навчання на основі власного досвіду. Виховання не передбачає раннього розвитку інтелектуальної сфери, до 7 років навантаження на пам'ять і мислення дитини мінімальне. Сьогодні дитячі садки і школи, в яких за основу взято вальдорфські принципи, існують по всьому світу.
 
Підготувала Катерина Василенкова