Новорічні вірші та пісні
День Святого Миколая: ідеї подарунків
Як перестати боятись віддавати дитину в садочок під час війни
Що робити, якщо дитина подавилася
Вальдорфська педагогіка: філософія і принципи
5 ідей для організації дитячого свята
Що робити якщо у дитині холодні ноги
Історія Дня Святого Валентина
Щоб навчити читати дитину за методикою Домана, для перших занять використовуйте іменники, а коли їх число складе більше 50, починайте вводити дієслова.
Как научить ребенка читать по системе Глена Домана

Уперше книга Глена Домана «Як навчити дитину читати» побачила світ у середині 60-х років XX століття, після чого перевидавалася не один раз і була перекладена майже двадцятьма мовами світу.
 
Глен Доман – американський лікар-фізіотерапевт, який займався розробкою навчальних методик для дітей (метод Домана), а також відновлювальних методик для малюків, які страждають розладами нервової системи. Питаням раннього розвитку дітей присвячена ціла серія книг Домана під назвою «Тиха революція».
 
Как научить ребенка читать по системе Глена Домана

Як навчити дитину читати за системою Глена Домана

Щоб навчити дитину читати за методикою Домана, батьки повинні виготовити з білого картону спеціальні картки розміром 10х15 см. На них потрібно написати слова червоним маркером. Для всіх слів дотримуйтесь однакового друкарського шрифту.

Перший крок: окремі слова

Перед початком уроку переконайтеся, що дитина готова сприймати нову інформацію, тобто вона здорова, в хорошому настрої і її увагу ніщо не відволікає. Для першого заняття за методикою Домана для дітей потрібно п’ять виготовлених карток, на яких будуть написані прості й відомі малюкові слова (назви членів сім’ї, предмети побуту, особисті речі, частини тіла, домашні тварини або продукти харчування).
 
Продемонструйте дитині картку зі словом «МАМА», вимовивши вголос: «Це означає «мама». Показуйте картку не довше секунди, після чого відразу ж переходьте до наступної. Коли всі п’ять слів будуть продемонстровані, обніміть і поцілуйте малюка. Повторіть заняття три рази протягом дня з мінімальною перервою в 30 хвилин.
 
Как научить ребенка читать по системе Глена Домана

На другий день навчання покажіть дитині три рази вчорашні картки і таку ж кількість разів п’ять нових слів – усього у вас вийде шість уроків. На третій день знадобиться ще п’ять карток (15 карток і 9 занять). На четвертий день опрацюйте 20 карток за 12 уроків. На п’ятий день вам буде потрібно 25 карток, які розраховані на 15 занять.
 
На шостий день почніть прибирати по одному слову з кожного набору карток, замінюючи його новим. Так слід робити щодня, а щоб не переплутати картки, на зворотній стороні вказуйте дату першого показу.
 
Отже, ви будете демонструвати дитині кожен день 25 карток (по п’ять штук у наборі). Кожна група слів демонструється тричі на день, при цьому щодня батьки прибирають п’ять старих слів і вводять п’ять нових.
 
Щоб навчити дитину читати за методикою Домана, для перших занять використовуйте тільки іменники, а коли їхнє число складе більше 50, починайте вводити дієслова.
 
Как научить ребенка читать по системе Глена Домана

Другий крок: словосполучення

Тепер малюк готовий поєднувати слова одне з одним, а значить, пора поповнити його словниковий запас назвами кольорів. Після їх вивчення виготовте картки зі словосполученнями. Наприклад, «ОРАНЖЕВИЙ СЛОН» або «ЗЕЛЕНЕ ЯБЛУКО». Далі – черга за антонімами: вводите їх за тією ж схемою і поступово переходите до словосполучень, наприклад: «ВЕЛИКИЙ СТІЛ», «МАЛЕНЬКИЙ СТІЛ» і т.п.

Третій крок: прості речення

Щоб дитина навчилася читати, мало лише словосполучень, тому наступний етап, згідно з системою Глена Домана, – прості речення типу «СЛОН ЇСТЬ». Ви можете зробити навіть спеціальну книгу – в ній має бути п’ять речень, а також ілюстрації до кожного з них.

Четвертий крок: поширені речення

Система Домана передбачає також вивчення складних речень (з трьох слів і більше). Поступово збільшуйте число слів у реченні.
 
Как научить ребенка читать по системе Глена Домана

П’ятий крок: книги

Ну ось, ваш малюк доріс до справжніх книг. Але перш ніж приступити до читання, переконайтеся, що перша книга, яку ви обрали для дитини, містить 50-100 знайомих їй слів і має не більше одного речення на сторінці.
 
Читайте книгу повільно, виразно по два-три рази на день протягом декількох днів. Після цього поставте її на полицю, щоб малюк міг її читати в будь-який час. Звичайно ж, однієї книжки буде недостатньо, тому не забувайте регулярно поповнювати бібліотеку дитини новими виданнями.
 
Для навчання дитини читанню використовуйте картки Домана зі словами, словосполученнями і реченнями, після цього ваш малюк буде готовий перейти до книг. Починайте вчити читати дитину за системою Глена Домана з самого раннього віку, щиро радійте і хваліть малюка за кожне досягнення.
 
Підготувала Катерина Василенкова