Как научить ребенка говорить: ТОП-7 советов от Rainbow Book
Детские домики и площадки для дачи
Веселые бутерброды для детей
Мой ребенок – диабетик. Чем кормить?
Замиокулькасы и фикусы в напольных кашпо от Украфлора
Детская комната в стиле «Джунгли»
Чем занять ребенка весной
Настольная игра из помпонов «Энгри Бердз»
Якщо перед вами постало питання: віддати дитину в садок чи залишити з бабусею, врахуйте, що плюси і мінуси мають обидва варіанти.
Что лучше: детский сад или бабушка?
Коли декретна відпустка підходить до кінця, батьки змушені віддати дитину в дитячий садочок , щоб вийти на роботу. Але іноді обставини коригують плани. Наприклад, в державному садку немає місць, а влаштувати малюка в приватний заклад немає можливості.
У такій ситуації всю надію покладають на бабусь. Але чи варто довіряти виховання дитини старшому поколінню? У чому плюси дитячого садка в порівнянні з бабусиною опікою? У яких випадках краще залишити малюка з бабусею і дідусем? Ці питання вимагають розгляду, адже від них залежить розвиток і здоров'я вашої дитини.
Что лучше: детский сад или бабушка?

Дитячий садок для малюка

Плюси. У дитячому садку дітей готують до школи відповідно до навчальної програми, це дозволяє уникнути відставань у навчанні у першому класі. Діти в дитсадку з допомогою вихователя вчаться читати, рахувати, знаходити нових друзів і комунікувати в колективі. Малюки в садку стають більш самостійними, вміють себе обслуговувати, звертатися за допомогою до ровесників і старших.

У дитячому дошкільному закладі створені відповідні умови для спільних ігор і фізичного розвитку. З дітками працюють професійні лікарі, психологи, логопеди, вихователі і няні.

Мінуси. Багато батьків вирішують залишити дитину з бабусею через фінансові труднощі – навчання у дитячому садку передбачає безліч розтрат: на заходи, канцелярське приладдя, подарунки, ремонт приміщення тощо. Крім того, у великій групі вихователі не завжди встигають стежити за кожною дитиною. Малюки в садках часто хворіють, деяким батькам не підходить розклад, за яким потрібно приводити і забирати сина або дочку, якщо він не збігається з режимом роботи.

Бабусине виховання малюка

Плюси. Більшість бабусь дуже люблять онуків, вони із задоволенням погоджуються посидіти з дітьми день-другий. Малюк в компанії люблячих бабусі і дідуся не відчуває жодних стресів. Дитина вдома не заразиться від інших дітей і не захворіє.

Бабуся вчасно погодує, одягне, приголубить, дасть відповідь на тисячу запитань малюка. Разом з рідними онук буде читати казки і займатися творчістю, якщо бабуся і дідусь мають у своєму розпорядженні досить часу і зацікавлені у правильному вихованні дитини.

Мінуси. Здоров'я ваших батьків не завжди дозволяє встежити за непосидючим малюком. Іноді проблеми виникають через різницю поглядів бабусі на виховання дитини. Крім перерахованого, потрібно враховувати, що далеко не у всіх дорослих вистачає терпіння, знань і здібностей навчити дитину всім необхідним вмінням та навичикам.

Что лучше: детский сад или бабушка?

Чи варто залишати дитину з бабусею

Багато вчених, педагогів і психологів вважають навчання в дитячому саду більш корисним. «Домашні» діти можуть відставати від однолітків, які вже набули досвіду соціалізації і за всіма статтями готові до школи.

Є кілька причин, чому не варто залишати дитину з бабусею чи іншими родичами:

  • Щоденне проведення часу з дитиною – не особисте бажання бабусі, а вимушений захід, який може обтяжувати людину.
  • У дорослого недостатньо вмінь і навичок, щоб піклуватися про дитину.
  • Якщо крім онука, у ваших батьків є інші зобов'язання. Наприклад, догляд за власними старими батьками.

Что лучше: детский сад или бабушка?

Бабусі цілком можна довірити роль вихователя, якщо вона:

  • Має міцне здоров'я, щоб займатися онуком.
  • Не дуже строга і при цьому терпляча, не практикує фізичне покарання в питаннях виховання.
  • Може показати особистий приклад правильної поведінки і навчити навичкам домашньої роботи.
  • Готова систематично займатися з онуком навчанням і творчістю.

Якщо перед вами постало питання: віддати дитину в садок чи залишити з бабусею, врахуйте, що плюси і мінуси мають обидва варіанти. Найкраще комбінувати домашнє і дитсадкове виховання. Бабуся може допомогти, якщо малюк хворіє або змушений залишитися вдома з інших причин.