Як батькам допомогти дитині подолати стрес
Як реагувати на погані оцінки дитини
Сповивальні столики мають бути в усіх громадських закладах
Різдвяний янгол з серветки власними руками
Як святкувати Миколая
Вплив соціальних мереж на дітей
Світловідбивачі для дітей: як вибрати і як носити.
Овечки з фетру для пальчикового театру
З дитиною треба гратися, фантазувати і вигадувати, а не просто повчати – в дитячих іграх збагачується словниковий запас малюка і розширюється його кругозір.
Словесные игры от Джанни Родари

Італійський дитячий письменник Джанні Родарі у своїй книзі «Граматика фантазії» описав багато ігор в слова, які сприяють розвитку грамотної мови малюків. Вони можуть допомогти дитині під час становлення культури мовлення та засвоєння навичок спілкування.
 
Про користь ігор для дітей написано на багатьох пізнавальних інтернет-порталах, а також у книжках з виховання та психології. В іграх не існує схем і єдино правильних образів, тому малюка нічого не сковує, він вільно оволодіває мовою, говорить саме те, що думає, а не те, що варто було б сказати. У нашій статті зібрані одні з найцікавіших словесних ігор від Джанні Родарі, які батьки можуть запропонувати малюкові під час прогулянки, йдучи в магазин, на дачі або перед сном.
 
Словесные игры от Джанни Родари

Фантазери

Щоб грати в цю словесну гру, батьки разом з малюком повинні вибрати будь-яке слово і написати його на аркуші паперу. На кожну з його літер необхідно придумати нові слова, з якими вам треба скласти речення і записати їх. Після цього разом з дитиною придумайте веселу розповідь з використанням отриманих фраз.

Четвертий зайвий

Напишіть на окремих картках або просто назвіть дитині чотири слова: три з них повинні бути логічно пов’язаними і мати «спільний знаменник», а одне – бути зайвим і вибиватися з ряду. Наприклад: нарцис–ваза–троянда–гвоздика. Попросіть малюка назвати, що зайве, і пояснити, чому він вибрав цей варіант.

Скажи навпаки

У цій грі в слова мама або тато кажуть малюкові якесь слово, а він, у свою чергу, повинен підібрати антонім, тобто «слово навпаки». Наприклад, до іменників «день», «сміх», «холод» можна підібрати пари «ніч», «сльози» і «тепло». Також ви можете використовувати дієслова («купив», «прийшов», «пірнув»), прикметники («широкий», «маленький», «багатий») або прислівники («далеко», «високо»).
 
Словесные игры от Джанни Родари

Що буває?

Завдання дорослого – називати прикметники, до яких дитині належить підібрати погоджені з ними в роді, числі і відмінку іменники. У підсумку повинні вийти різноманітні варіанти словосполучень. Наприклад: червоний – будинок, помідор; домашнє – завдання, печиво; зимова – одяг, сплячка і т.д.

Фантастичний сюжет

Знайдіть в інтернеті і роздрукуйте заголовки новин або виріжте назви статей з газет і журналів. Після цього згрупуйте їх так, щоб вийшли абсурдні речення. З отриманих фраз дитина може скласти історію з фантастичним сюжетом.

Перебріхування казки

Для цієї дитячої гри потрібно використовувати відому малюкові казку, вибравши кількох її персонажів і змінивши разом з дитиною їхні образи і дії на протилежні. Попросіть дитину розповісти історію, яка вийшла в результаті.
 
Словесные игры от Джанни Родари

Конструктор загадки

Для цієї дитячої гри зі словами необхідно вибрати тварину чи предмет, який потрібно описати, відповідаючи при цьому на основні запитання: «який?», «що робить?», «з чого складається?», «на що схожий?».
За отриманим описом об'єкта складіть разом з малюком загадку, звичайно, не називаючи його безпосередньо. Поставтеся до завдання творчо – придумайте риму, щоб загадка вийшла у формі короткого вірша.
 
З дитиною потрібно гратися, фантазувати і вигадувати, а не просто повчати – в дитячих іграх для дошкільнят збагачується словниковий запас дитини, розширюється її кругозір, розвивається зв'язане мовлення, також створюються передумови письма і формування грамотності. Наведені ігри Джанні Родарі допомагають через казку розвивати у дітей творчу уяву і нестандартність мислення.
 
Підготувала Катерина Василенкова