Виходимо з режиму святкового стресу для організму: як правильно відновитися після переїдань
Система прибирання fly lady. Основні принципи
Як розлюбити одруженого чоловіка
Чи варто вірити в гороскопи сумісності
Чи потрібно зціджувати грудне молоко
Романтичні ігри для закоханих
Вітаміни: Ключ до Здоров'я та Енергії
Прокрастинація - чому ми відкладаємо важливі речі на потім та як з цим боротися
Для новонародженого найприємніший і найрідніший голос людей, які його оточують, а особливо - мами, адже його він чув ще у животику.
 
Для новонародженого найприємніший і найрідніший голос людей, які його оточують, а особливо - мами, адже його він чув ще у животику. Тому дуже важливо розмовляти з немовлям з перших днів його життя.
 
Для малюка спілкування з близькими – це єдине джерело, яке живить і збагачує дитячу свідомість, визначає процес формування його особистості. Тільки в процесі спілкування дитина навчиться говорити рідною мовою, пізнавати навколишній світ, закріплювати ці знання в слові.
 
Говоріть до малюка так, ніби він чудово вас розуміє, ставтеся до нього, як до партнера по спілкуванню, зацікавленого співбесідника, незважаючи на те, що він вам не відповідає. 
 
 

Як говорити з немовлям

1. Промовляйте та пояснюйте все, що ви робите разом з малюком. Реагуйте, «відповідайте» на всі жести і звуки, які видає дитина.
 
2. Ставте питання, ніби ви адресуєте їх дитині старшого віку, яка вже може відповісти. Такі звернення («як до дорослого») дають вашому малюкові можливість відреагувати на них так, як він може - виразом обличчя (похмурим чи усміхненим), жестами.
 
3. Пісеньки, віршики, потішки та книжки можна наспівувати, читати і розглядати разом. Тоді ми існуємо з дитиною наче в одному вимірі, їй стають знайомими модуляції нашого голосу. А відомо, що приблизно 70% мозку немовляти налаштовані на сприйняття ритму.
 
 
4. Розповідайте і називайте речі, які оточують вас. Психологи рекомендують використовувати теперішній час, адже немовля не володіє поняттями минулого і майбутнього. Краще говорити короткими, дво- або трислівними стверджувальними реченнями, наприклад: «Дивися, песик!», а не «Ти бачиш чорно-білого песика, якого вигулює наша сусідка?».
 
5. У 7-8 тижнів дитина відкриває для себе щось дивовижне - звук власного голосу. З цього моменту дитина починає спілкуватися з вами не тільки плачем, але й за допомогою голосних та агукання. Малюк росте, можливості його мови розширюються, він починає посміхатися і активно використовувати ручки і ніжки.
 
Діти вже розуміють, що таке розмова, і намагаються розказати вам про все, що відбувається навколо. Якщо ви слухаєте і відповідаєте на агукання своєї дитини, малюк незабаром буде із задоволенням белькотати без упину.  
 
Розмовляти з немовлям необхідно невимушено і легко, про все на світі і ні про що особливе, як з людиною, до якої ми просто маємо теплі почуття.