Как выбрать кофе в зернах
Как правильно пылесосить в доме
Стрелиция: уход в домашних условиях
Экспресс-способы ухода за собой
Пигментация на лице: причины появления, виды, лечение
Что макияж может рассказать о характере
Модные трикотажные костюмы
Как восстановить ногти после наращивания гелем
Близькі люди оточують нас турботою і любов'ю, допомагають у важкі моменти. Але час невблаганно летить: рано чи пізно старість дає про себе знати.
Как ухаживать за пожилыми родителями
Близькі люди оточують нас турботою і любов'ю, допомагають у важкі моменти протягом всього життя. Але час невблаганно летить: рано чи пізно старість дає про себе знати. І тепер старі батьки самі потребують допомоги, догляду та підтримки.
Цей етап життя може підкрастися раптово – коли близька людина різко «здає» в зв'язку з хворобою. Або ж настає поступово, з погіршенням пам'яті і згасанням інтересу до життя.
Якщо у вас є можливість і сили доглядати за старими батьками своїми силами, оточіть їх увагою, організуйте догляд, який допоможе пережити полегшити хворобливий стан.
Как ухаживать за пожилыми родителями

Як доглядати за батьками у похилому віці

1. Людям похилого віку необхідно забезпечити фізичну безпеку. Небезпечні предмети повинні перебувати в недоступному місці. На ліках варто вказати години прийому, щоб уникнути отруєнь. Слідкуйте також, щоб старенькі не виходили на балкон або на вулицю без вашого супроводу. Бажано не змінювати звичну розстановку меблів, прибрати з «маршруту» предмети, які можуть попастися під ноги.
2. Не можна, щоб стара людина йшла на прогулянку без ідентифікаційних відомостей. Напишіть ПІБ та контактні дані на візитці, добре прикріпіть її до одягу. Якщо хворий вміє користуватися мобільним, налаштуйте швидкий набір номера натисканням однієї кнопки, щоб він зміг при необхідності з вами зв'язатися. Як визначити місцезнаходження людини за номером телефону київстар
3. При деяких захворюваннях старенькі потребують спеціальної дієти. Якщо це цукровий діабет, з харчування потрібно виключити кондитерські вироби і цукор, якщо є проблеми з шлунково-кишкового тракту, то обмежується споживання жирного, солоного, смаженого і т.д. Необхідно порадитися з лікарем і підкоригувати меню.
4. Враховуйте той факт, що у похилих людей інтенсивність обміну в організмі знижена, тому варто зменшити кількість їжі з вуглеводами і тваринними жирами. Обов'язково давайте їсти продукти з вмістом грубоволокнистої клітковини, зменшіть споживання солі до 5-8 г в день. Давайте пити стареньким не менш 1-1,5 л рідини, щоб уникнути запорів.
5. Якщо літня людина проводить левову частку часу в ліжку, важливо проводити профілактику таких ускладнень, як утворення тромбів, проблеми з сечовипусканням, запори, застійні явища в легенях, погана рухливість суглобів. Для цього регулярно робіть хворому масаж, розтирання, допомагайте робити прості вправи.
6. Супроводжуйте старих батьків при поході в ванну, допомагайте проводити гігієнічні процедури. Обов'язково регулюйте температуру води, пропонуйте свою допомогу при митті тіла і волосся. Якщо у хворого є зубні протези, стежте за їх чистотою.
7. Особливо ретельно доглядайте за хворими з нетриманням, які не можуть самостійно встати з ліжка. У такій ситуації на допомогу прийдуть одноразові підгузники для дорослих. При кожній зміні гігієнічного засобу підмивайте хворого, витирайте шкіру ретельно і обробляйте присипкою.

Як спілкуватися з людьми похилого віку

Ослаблення здоров'я призводить до проблем соціально-психологічного характеру. Літні батьки погано бачать і чують, у них порушується пам'ять. Часто спостерігається недовірливість, неспокійні стану, бажання повчати. Щоб уникнути конфліктних ситуацій зі старими людьми, важливо дотримуватися деяких правил спілкування:
  • уникайте критики і суперечок з літніми людьми
  • якщо хворий постійно бунтує, це означає, що йому погано, тому ваше завдання - встановити причину
  • дайте хворому висловити в бесіді свої тривоги
  • не відмовляйте пристарілого людині в спілкуванні
  • не можна змушувати старого робити що-небудь насильно
  • будьте ласкаві з літніми батьками - обіймайте, торкайтеся, при бесіді підтримуйте зоровий контакт
  • заохочуйте бажання людини самостійно доглядати за собою і підтримувати чистоту
  • літнім необхідно особистий простір і «секретні» місця для зберігання готівки, сувенірів, цукерок
  • давайте спілкуватися людям похилого віку з друзями і сусідами - по телефону або під час прогулянки

Люди похилого віку потребують особливої ​​опіки, яка включає спеціальну дієту, гігієнічні процедури, регулярний прийом ліків і т.д. Крім того, потрібно правильно спілкуватися зі стареньками, щоб вони відчували любов та турботу рідними.