Найромантичніші фільми останніх років
Як перестати робити імпульсивні покупки
Як розлюбити одруженого чоловіка
Правила прання білизни немовлят
Романтичні ігри для закоханих
Як побороти безсоння без ліків?
Що подарувати чоловікові на День святого Валентина
Як може допомогти консультант з лактації
Завдання консультанта з лактації - допомогти жінці налагодити природне вигодовування дитини грудним молоком.

Останнім часом все більше жінок хочуть годувати свого малюка грудьми. І це зрозуміло: материнське молоко - унікальний за складом продукт, ідеально відповідає потребам організму малюка та позитивно впливає на повноцінний розвиток психіки дитини.

Тому під час вагітності багато жінок намагаються якнайкраще підготуватися до майбутньої ролі - годувальниці.

Перша консультація з грудного вигодовування проводиться на курсах підготовки до пологів ще до появи малюка на світ. Лікарі та консультанти детально розповідають про те, як підготувати себе і свій організм до годування.

Хто такий консультант з лактації

Завдання консультанта з лактації - допомогти жінці налагодити природне вигодовування дитини грудним молоком. Годування грудьми - не медичне питання, а природою закладене жіноче мистецтво, на допомогу якому приходять материнський інстинкт та інтуїція. І найбільш ефективний спосіб навчитися цього мистецтва - перейняти досвід безпосередньо в іншої матері, яка вже годувала грудьми свого малюка.

Саме тому найперша вимога для консультанта з грудного вигодовування - мати власний досвід годування не менше 1 року, а краще 1,5 року. Крім того, консультант з лактації повинен пройти спеціальне теоретичне навчання з грудного вигодовування і практику в пологовому будинку.

Як може допомогти консультант з лактації

1. Консультант розглядає організацію годування, її відповідність потребам і особливостям конкретної дитини. Адже кожне немовля унікальне і не може бути єдиних «норм», в які повинні вписуватися всі діти по частоті годувань, тривалості смоктання, набору ваги і т.д. Консультант бачить ситуацію з боку та порівнює її з безліччю інших пар «мама-малюк», які зустрічалися в його роботі, а тому може помітити якісь речі, не очевидні для самої мами.

2. Консультант обов'язково дивиться, чи правильно дитина захоплює груди і висмоктує молоко (особливо, якщо проблема, з якою звернулася мама, пов'язана з болем або тріщинами сосків, недостатнім набором ваги). Мама вчиться прикладати дитину до грудей так, щоб вона правильно смоктала і не завдавала матері неприємних відчуттів.

3. Якщо консультація пов'язана з лактостазом, основне завдання консультанта - перевірити характер ущільнень, що утворилися в грудях, розцідити груди і показати мамі, з яких положень дитина найбільш ефективно зможе смоктати молоко, а також дати рекомендації щодо подальших самостійних дій. Мама разом з консультантом виробляє таку стратегію годування, яка знизить ризик повторного виникнення застоїв.

4. Якщо консультація пов'язана з з переходом від змішаного вигодовування до виключно грудного, консультант оцінить якість прикладання дитини до грудей, подивиться, як у мами виділяється молоко, обговорить всі способи підвищення лактації, запропонує індивідуальну схему для відходу від догодовування.

5. Консультація також передбачає відповіді на питання мами і поради щодо годування грудьми. Так, наприклад, не всі жінки знають, що перед кожним годуванням необхідно вимірювати температуру свого тіла. Її бажано вимірювати на згині ліктя, оскільки температура під час годування злегка підвищується через посилений притік молока. Якщо під час годування температура коливається між 37 ° C і 37,5 ° C, турбуватися не варто. З виробленням молока в організмі накопичується велика кількість енергії, яка потім перетворюється в тепло. Проте це буває лише в перший тиждень після народження малюка. Надалі температура буде нормальною, але якщо вона і далі буде підвищуватися, необхідно проконсультуватися з лікарем-мамологом.

6. Після візиту мама і консультант спілкуються по телефону (крім деяких випадків, коли потрібен контроль за правильним прикладанням до грудей або станом сосків і грудей).

Якщо щось не виходить або виникають нові питання, мама може зателефонувати консультанту і запитати те, що її турбує. Інколи може знадобитися кілька зустрічей, щоб грудний консультант зміг проконтролювати і поправити мамині дії.