Словесні ігри від Джанні Родарі
Що робити, якщо дитина не потрапила в дитячий садок
Батьківські заборони: як сказати дитині «не можна» правильно
Як боротися з дитячими примхами
Вплив м'яких іграшок на розвиток дитини
Виховання без криків та покарань
Як допомогти дитині вивчити англійську мову
Як святкувати Миколая
У сім'ї, де є двоє або декілька дітей, малюки доволі часто сваряться або навіть б'ються між собою, незалежно від різниці у віці.
Как помирить поссорившихся детей

У сім'ї, де є двоє або декілька дітей, малюки доволі часто сваряться або навіть б'ються між собою, незалежно від різниці у віці. Приводом для конфлікту може бути будь-що, а от примирення − завдання не легке, до того ж як для дітей, так і для батьків.

Мама і тато повинні розуміти, що в основі дитячих сварок лежить бажання дітлахів самоствердитися, здобути перемогу, грати не пасивну, а головну роль. Саме тому книжка або іграшка, яка опинилася в руках однієї дитини, тут же стає потрібною братові чи сестрі.
 
Іноді в такі ситуації батькам втручатися не варто − можливо, діти зможуть самі знайти компроміс. Ваше завдання полягає лише в тому, щоб простежити, як саме вони владнають конфлікт: чи не образиться один з малюків, погоджуючись із більш наполегливим братом чи сестрою. Однак якщо при з'ясуванні відносин у дитячій сварці є місце злості, роздратуванню або малюки починають битися − саме час втрутитися у суперечку комусь із дорослих.
 
Как помирить поссорившихся детей

Чого робити не слід, коли діти миряться

1. Насамперед, не потрібно кричати на дітей − вмійте стримувати свої емоції. 
 
2. У дитячих сварках не потрібно шукати того, хто провинився − ви можете образити того, хто насправді не був винуватим, неправильно зрозумівши проблему або недостатньо розібравши  причину конфлікту між дітьми. До того ж, у кожного своя правда − у такій ситуації жоден із малюків не вважає себе винними.  
 
3. Не ставати на чийсь бік − цілком імовірно, що хтось із ваших дітей більш винахідливий та частіше ображає свого братика або сестричку, і ви ставатимете на його захист дуже рідко. А це може розділити ваших дітей у їхніх очах на «улюбленого» і «неулюбленого».
 
Как помирить поссорившихся детей

Як помирити дітей

1. Для того, щоб помирити дітей між собою, дайте можливість їм по черзі висловитися: у той час, коли один малюк говорить, інший повинен уважно слухати. З їх розповіді вам необхідно зрозуміти, що стало причиною образи. 
 
2. Батькам сліді ставити питання, які допоможуть дітям досягти компромісу. Запропонуйте разом знайти вихід із ситуації, що склалася, обговоріть всі варіанти, які почуєте.
 
3. Якщо під час прогулянки з дітьми ви випадково станете свідками дитячої сварки, обговоріть її всією сім'єю, таким чином вони «подивляться» на себе збоку. Батьки можуть розіграти схожу ситуацію за допомогою гри − влаштуйте «сварку» між зайчиком і ведмедиком.  Потім розберіться разом із дітлахами, хто з героїв був правий, і порівняйте цей епізод із поведінкою малюків.
 
Как помирить поссорившихся детей
 
4. Щоб діти не сварилися через нові іграшки або батьківську увагу, бажано, щоб все і завжди ділилося порівну: купуйте малюкам однакові солодощі, ігри для двох, по можливості, обіймайте і цілуйте одну дитину не менше, ніж іншу. Це не тільки зменшить кількість приводів для сварок, але і додасть малюкам впевненості, що ставитеся і любите ви їх однаково.
 
5. І насамкінець: завжди пам'ятайте, що ваша поведінка є прикладом для дітей. Щоб поведінка вашого малюка не була агресивною, контролюйте свої емоції, не допускайте сварок з чоловіком, бережіть гармонію в родині.
 
Конфлікти між дітьми трапляються практично у всіх сім'ях, і батьки ні в якому разі не повинні їх ігнорувати. Якщо ваші діти сперечаються, ревнують, скаржаться один на одного, ви повинні знати, як помирити посварених малюків. Постарайтеся знайти підхід до кожної дитини і разом знайти вихід із ситуації, що склалася.