7 ознак того, що батьки потурають малюку
Різдвяний янгол з серветки власними руками
Що подарувати чоловікові на День Святого Валентина
Що подарувати подрузі на День Святого Валентина
Саморобка: тварини з повітряних куль
Поради покупцям: органічні продукти харчування
Ігри з дітьми за методикою Монтесорі
Похід в зоомагазин або онлайн покупка: що вибрати?
Багато батьків стурбовані впливом соціальних мереж на дітей, тому спробуємо детально розглянути це питання.

Влияние социальных сетей на детей

Маленькі діти швидко вчаться користуватися комп'ютером. Спочатку малюки використовують їх для ігор, а коли стають школярами і вже вміють читати з'являється інтерес до соціальних мереж.

Коли дитина заводить свій профіль у соціальній мережі, перед нею відкривається низка нових можливостей − вона зможе активно листуватися з однолітками, слухати музику, публікувати статуси та особисті фотографії у себе у профілі.

Проте багато батьків стурбовані впливом соціальних мереж на дітей, тому спробуємо детально розглянути це питання.

Влияние социальных сетей на детей

Вплив соціальних мереж на дітей 

Сказати однозначно про негативний або позитивний вплив соціальних мереж на дітей неможливо, адже кожна дитина − це особистість, що формується. Вплив соціальних мереж на дітей залежить від того, з якою метою дитина проводить час в інтернеті − для отримання інформації про «заборонені» теми або для розширення свого кругозору. Можливо, дитина заведе «хороші» чи «погані» знайомства.

Спілкування в соціальних мережах здатне впливати на формування словникового запасу у дітей. Звичайно, погані слова діти черпають не лише із соціальних мереж, однак через неконтрольоване вживання ненормативної лексики в коментарях, оголошеннях і статтях дитина на підсвідомому рівні може перейняти таку манеру спілкування.   

Також батьки побоюються віртуального спокушання дітей − користуючись анонімністю інтернет-спілкування і знаючи про зацікавленість дітей дорослими темами, сексуальні збоченці можуть втягнути малюків у віртуальні інтимні стосунки.

Навіть якщо, у кращому випадку, дитина буде використовувати інтернет для спілкування зі своїми однолітками, у неї може з'явитися залежність від соціальної мережі. Це ще одне негативне явище. 

Також, незважаючи на нешкідливість сучасних моніторів для організму, часте перебування в режимі онлайн може призвести до проблем з поставою і зором, до того ж дитина мало рухається, від чого страждає загальне самопочуття.

Влияние социальных сетей на детей

Контроль дитини за комп'ютером 

Дорослі прагнуть контролювати дитину, щоб захистити її від негативного впливу соціальних мереж, від шкідливого впливу інтернету загалом. Але як їм це зробити, якщо вони практично не проводять час у віртуальному світі?   

Можна поставити паролі та користуватися «батьківським контролем» сайтів, хоча це не завжди може направити дитячий інтерес в потрібне русло. До того ж є ризик виникнення зворотної ситуації − дитина спробує всіляко обійти заборони, щоб отримати бажане.

Ситуація ускладнюється через відсутність можливості соціальних мереж стежити за всім контентом, що завантажують користувачі, а значить дитина може наштовхнутися на насильницьку або порнографічну інформацію. Профілі в соціальних мережах досить часто зламують, тому дитина, навіть сама не бажаючи цього, може побачити заборонену інформацію.

Влияние социальных сетей на детей

Батькам слід насторожитися, якщо: 

  • у дитини в друзях з'явилися сумнівні особи
  • дитина стала витрачати гроші на віртуальні розваги 
  • у вашого чада відсутні реальні друзі 
  • постава або зір дитини стали погіршуватися
  • весь вільний час дитина намагається провести в інтернеті

Ваш малюк повинен мати навички живого спілкування з людьми, а через активне віртуальне життя вони не розвиваються, що, у свою чергу, може призвести до проблем із соціалізацією, відсутності реальних друзів, небажання налагоджувати контакт з дорослими.  

Малюкам подобається проводити час в інтернеті, тому батьки повинні знати про вплив соціальних мереж на дітей якомога більше, щоб застерегти від можливих небезпек. Майте на увазі, що активне віртуальне життя впливає на формування навичок спілкування дитини та її особистість.