Нежить у дітей: симптоми, причини, лікування
Як розповісти дитині про тварин
Майстер-клас: як зробити синичку з ниток
Що подарувати подрузі на День Святого Валентина
Ігри з дітьми за методикою Монтесорі
Оригінальні ідеї ялинок, які можна зробити своїми руками
10 речей, на яких не варто економити
Новий 2023 рік. Символ 2023 року. Чого чекати та як святкувати?
Ваша дитина боїться темряви? Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як впоратися зі страхом темряви і не зашкодити дитині.

Ваша дитина боїться темряви, плаче ночами, насилу засинає... Що ж робити? Пропонуємо вашій увазі кілька порад, як впоратися з дитячим страхом темряви і не зашкодити дитині.

Не сваріть 

Страх темряви − природний для дітей страх, який з'являється у віці 3-8 років. Так що перша порада батькам − ні в якому разі не намагатися «перемогти» цей страх, лаючи малюка. Так ви зайвий раз травмуєте психіку дитини і можете довести її навіть до неврозів і безсоння.  

Не кажіть і не показуйте своїм виглядом, що малюк − «боягуз». Якщо ви не хочете розвинути  комплекси, краще поясніть малюкові, що боятися − цілком нормально.

Ребенок и ночник

Купіть нічник 

Найпростіше рішення − заглянути в будь-який дитячий магазин і купити нічник. Головне − не використовувати «денні» освітлювальні прилади − світло від них буде дуже яскравим і дратівливим. Залишаючи нічник включеним, коли дитина ще не спить, не вимикайте його і після того, як вона засне. Вночі малюк може прокинутися у цілковитій темряві, перелякається і довго не зможе заснути.

Девочка спит

Як допомогти дитині подолати страх темряви 

Допомогти дитині подолати страх темряви ви можете доброю порадою і кількома нескладними настановами. 

1. Запитайте у дитини, чого саме вона боїться. Якщо отримаєте відповідь, поясніть, чому її страхи не можуть реалізуватися у житті. Наприклад, відлякувати всю нечисть може добра іграшка-домовичок. Але пам'ятайте − такий трюк підійде, звісно, тільки для малюків. Якщо страхи дітей зосереджені навколо грабіжників і викрадачів, покажіть, що вікна і двері будинку замкнені, і вночі їм нічого не загрожує.

2. Не залякуйте дитину і не розповідайте жахів на кшталт:  «Якщо не заснеш, прийде чудовисько і з'їсть тебе». 

3. Якщо дитина не бачить, що відбувається поряд, вона інстинктивно починає прислухатися − і обов'язково почує які-небудь поскрипування і шарудіння. Спробуйте заглушити сторонні звуки. Слабкі або помірні ритмічні звуки діють, як снодійне: цокання годинника, неголосний  ритмічний спів, звук дощу, шум вітру, мелодійна музика.

4. Стежте за тим, щоб малюк не дивився жахіть, не грав у комп'ютерні ігри з монстрами і привидами. Вони тільки додадуть вразливому малюкові впевненості у тому, що з темряви може з'явитися якесь чудовисько.

5. Також можна запропонувати дитині намалювати чудовиськ, а потім рвати ці малюнки на шматки, або ліпити їх з глини, щоб потім сплющити у коржики. Це дозволить вашій дитині не лише показати свої страхи, але й менше боятися чудовиськ і, в результаті, побороти свій страх перед ними. 

Дитячі страхи − це найчастіше природна реакція на незнайоме і невідоме. І дитині просто потрібен час, щоб переконатися, що цей предмет не несе ніякої загрози. У всякому разі, до ваших послуг − консультація психолога, який підкаже, як боротися зі страхами, поговорить з дитиною, допоможе їй забути про переживання.