Сортер для дітей своїми руками
“Хто правий» у дитячій пісочниці
Імбирні пряники до зимових свят
Гастротерапія або терапевтична кухня. Як готувати разом з дитиною
Новорічні вірші та пісні
Сніжинки з паперу. Схеми та способи вирізання
10 фраз, котрі не можна говорити дитині
Як зрозуміти, що дитині не вистачає сну і що з цим робити
В цій статті ми порушимо питання, яке часто задають батьки: як навчити дитину виконувати домашні завдання без примусу і з задоволенням.



В цій статті ми порушимо питання, яке часто задають батьки психологам і вчителям: як навчити дитину робити домашні завдання без примусу і з задоволенням. Як налаштувати школяра на позитивний лад перед виконанням уроків, щоб шкільні завдання щодня виконувалися з хорошим настроєм і в доброму гуморі.

За ствердженням психологів, домашні завдання повинні виконуватися без дотримання шкільної дисципліни, дитина може спокійно встати і походити, коли їй хочеться. Вдома батьки не повинні оцінювати малюка. Відсутність оцінок створює атмосферу свободи, спокою, безпеки, в якій можна навчатись на основі підтримки і віри в успіх, а не стресу.  
 

Як навчити дитину виконувати завдання без примусу 

1. З самого початку дайте дитині зрозуміти, що уроки такі ж важливі, як і найсерйозніші справи дорослих, тому члени сім’ї не мають права відривати школяра від виконання домашніх завдань, пославши в магазин чи увімкнувши телевізор. Підтримуйте атмосферу поваги до розумової праці. 

2. Намагайтесь переконати дитину в тому, що сумлінне виконання домашніх уроків значно полегшує виконання завдань в класі. Вдома можна дізнатися те, про що в школі запитати було незручно, а ще можна потренуватись в тому, що поки що виходить гірше.  
 
3. Повернувшись додому з роботи чи, навпаки, забираючи дитину зі школи, не починайте спілкування з малюком з запитань про уроки, знайдіть іншу форму привітання, піднімайте інші теми для розмови після шкільних занять. Розпочинати виконання завдань краще всього через годину-півтори після повернення зі шкільного навчання, щоб дитина встигла відпочити від школи, але ще не встигла втомитись від домашніх розваг чи ігор з товаришами.
    
4. Ні в якому разі не давайте дитині додаткових домашніх завдань, окрім тих, що задали в школі. Не змушуйте перероблювати погано виконану класну роботу. Можна запропонувати перевірити її і виправити помилки, але змушувати переписувати не варто. Повторне виконання вже зробленого (хоч і з помилками) завдання сприймається як безглузда і нудна справа, яка знеохочує і позбавляє віри в свої сили. 
 
5. Ніколи не використовуйте виконання домашніх завдань як засіб покарання за провину.
 
6. «Я допоможу тобі і ти обов’язково зробиш... », «Я впевнений, що в тебе все вийде…», «Чудово», «Правильно», «Надзвичайно», «Молодець, ти мене радуєш» – ці похвальні фрази стандарні, але кожен може використовувати свої варіанти. Похвала і підтримка стимулюють дитину, підвищують мотивацію.  Жорстке ставлення до школяра (негативні докори, зауваження, покарання) може дати тимчасовий ефект, але у більшості дітей така поведінка викликає образу, підсилює страх до невдач, викликає тривогу.  
 
 
ГДЗ – це довідник, який містить готові розв’язання задач і прикладів, а також відповіді на запитання, які використовуються в якості домашнього завдання з різних шкільних дисциплін.  
 
Серед викладачів і батьків поширена думка, що така література шкодить навчанню школярів, оскільки більшість учнів не вникають в суть  домашніх завдань, не вчать матеріалу, який їм дають педагоги в школі, а лише списують всі завдання. 
 
Насправді такі розв’язники незамінні для батьків школярів, бо далеко не всі дорослі пам’ятають шкільну програму і не завжди можуть допомогти дитині у виконанні домашнього завдання. В таких випадках батькам просто необхідно озброїтись ГДЗ з різних предметів. 
 
Під час навчання дитині необхідні підтримка, похвала, підбадьорення, які надають впевненість в тому, що батьки оцінюють старанність школяра і що всі труднощі можна подолати.