Що робити, якщо дитина не потрапила в дитячий садок
Як перестати боятись віддавати дитину в садочок під час війни
Як обрати дитині зимовий комбінезон
Чи потрібна дітям віра у святого Миколая та Діда Мороза?
Сніжинки з паперу. Схеми та способи вирізання
Як обрати подарунок дитині
Основні принципи методики раннього розвитку Глена Домана
Ацетонемічний синдром у дітей: симптоми, причини, лікування
Навряд чи батькам хочеться, щоб їхні діти були егоїстичними, вимогливими і примхливими, тому багато батьків мають сумніви, чи потрібно потурати своєму чаду.

7 признаков того, что родители балуют ребенка

Багато батьків можуть навіть і не помічати, коли їхня любов переходить ту умовну межу, яка відокремлює виховання від  розпещення. Щоб розібратися, чи не занадто ви потураєте малюкові, придивіться до своєї поведінки.

Розпещені діти − популярна тема на форумах кожного порталу про сім'ю, батьківських блогах і на психологічних консультаціях.

 У цій статті ми пропонуємо вам ознайомитися з низкою ознак того, що батьки занадто потурають бажанням  дитини.

7 признаков того, что родители балуют ребенка

Подарунки дітям без приводу

Дуже багато батьків вважають, що вони проявляють  турботу, якщо роблять подарунки малюку кожен день. Але, за твердженням психологів, подарунки без приводу можуть перетворити дитину на споживача та егоїста.

Бажання дитини понад усе

 У тандемі «мама-дитина» провідну роль, звичайно ж, повинна грати мама. Якщо ситуація інша, і правила поведінки в сім'ї диктує син або дочка, батькам слід переглянути свої пріоритети. Звісно ж,  коли ваше чадо ще зовсім маленьке, то його бажання треба задовольняти якомога швидше, але якщо така практика продовжується і в 3-4 роки, вам варто насторожитися.

7 признаков того, что родители балуют ребенка

Відсутність чітких меж поведінки

Найскладніше доводиться тим малюкам, для яких батьки не встановили чітких меж поведінки. Якщо сьогодні дитині не можна робити те, що було дозволено вчора − це може збити з пантелику будь-кого. Якщо ви вирішили встановити які-небудь заборони, не слід їх щоразу скасовувати, адже таким чином ви не полегшуєте життя малюкові, а тільки ускладнюєте його.

Недотримання правил поведінки дитини в суспільстві 

Ті батьки, які непослідовні у своїх заборонах, і з народження не нав’язують дитині правила гарної поведінки у суспільстві, завдають їй багато проблем. Адже такий малюк не просто може стати перешкодою для свого оточення, йому самому буде дуже складно уживатися в колективі.

Дієвість істерик дитини 

Часто мама і тато легко піддаються маніпуляціям і істерикам дитини, щоб та якомога швидше припинила плакати. Малюки можуть трактувати це по-своєму, вирішивши, що бажане можна отримати, влаштувавши істерику, проте такий спосіб навряд чи стане у пригоді дитині в дорослому житті.

7 признаков того, что родители балуют ребенка

Відсутність відповідальності за свої вчинки 

Навіть  малюки цілком здатні усвідомлювати можливі наслідки тих чи інших вчинків, які вони здійснюють. Якщо батьки постійно виправдовують неприйнятну поведінку дитини тим, що «вона ще маленька», вони позбавляють дитину можливості бути відповідальною за власні вчинки, і, як наслідок − можливості поступово дорослішати.

Дорослі як діти

Мабуть, ви помічали, що дорослі самі подають неправильний приклад поведінки своїм дітям − вони можуть вередувати, влаштовувати істерики, вважати свої бажання найбільш важливими, при цьому ігноруючи потреби інших. Не варто забувати, що те, як поводяться дорослі в сім'ї, безумовно, є прикладом для малюка, адже діти найкраще сприймають не слова, а манеру поведінки, яку схильні переймати. 

Навряд чи комусь із батьків хочеться, щоб їхні діти були егоїстичними, нечутливими, вимогливими і примхливими, тому багато батьків мають сумніви щодо того, чи потрібно потурати своєму чаду. Звісно ж, ви не можете розпестити дитину своєю любов'ю, проте деякі ваші вчинки і ставлення до поведінки малюка може стати причиною того, що він виросте примхливим і неслухняним.