Як навчити дитину виконувати завдання без примусу
Як допомогти дитині обрати майбутню професію
Як святкувати Миколая
Саморобка: тварини з повітряних куль
Що робити якщо у дитині холодні ноги
Подушка у вигляді овечки своїми руками
Як розповісти дитині про тварин
Як боротися з дитячими примхами
Спілкування батьків з дитиною, уміння чути і розуміти − безумовно, дуже важливі складові сімейного виховання.

Как научиться слышать своего ребенка

Спілкування батьків з дитиною, уміння чути і розуміти − безумовно, дуже важливі складові сімейного виховання. Однак чути і слухати − це два різних поняття, мамі з татом потрібно максимально зблизитися з малюком в емоційному плані.

Напевно, хоча б один раз в житті траплялося так, що ви слухали, але не чули своєї дитини, не замислюючись над її словами або просто не намагаючись зрозуміти малюка. У такому випадку небажання батьків навчитися чути свою дитини може стати причиною того, що малюк буде змушений довіряти свої переживання друзям, знайомим чи навіть віртуальним щоденникам.

Как научиться слышать своего ребенка

Як навчитися чути свою дитину 

1. Спілкування з дитиною має стосуватися не лише елементарних проблем (наприклад, уроки та оцінки в школі, заняття в спортивній секції), але й особистих тем, які її цікавлять. Наприклад, ви можете запитати, які у дитини плани на вихідні, хто їй подобається в класі і т.д. Батьки повинні розуміти, що для того, щоб навчитися чути свого малюка, важливо цікавитись його особистістю − і тоді маляті буде справді цікаво з вами розмовляти.

2. Під час розмови батьків з дітьми на цікаву для дитини тему не потрібно перебивати і ставити зайві питання, адже малюкові потрібно допомогти виговоритися і виразити почуття, що накопичилися. Часто батьки починають говорити, коли бачать, що дитина замовкла, однак є імовірність, що ваше чадо просто збирається з духом, щоб продовжити розповідь. 

Психологи рекомендують деякий час почекати, щоб переконатися, що дитина все сказала. Тільки після цього батьки можуть щось порадити. Також важливе оточення, в якому відбувається бесіда − вам не слід відволікатися на телевізор, прання або приготування обіду.

Как научиться слышать своего ребенка

3. Ні в якому разі не нехтуйте захопленнями дитини і не показуйте, що її занепокоєння і тривоги − це повна дурість. Навіть якщо ви не розділяєте інтересів малюка, проявляйте до них належну повагу. В іншому випадку ви не тільки не навчитеся чути свою дитину, але і збільшите ту прірву, що вже є між вами. 

4. Вкрай важливою умовою бесіди батьків з дитиною є наявність емоційного контакту. Набагато приємніше спілкуватися з людиною, яка всім своїм виглядом демонструє непідробний інтерес до співрозмовника і теми обговорення. Щоб дитина спілкувалася з вами із задоволенням, посміхайтеся, дивуйтеся, смійтеся або навіть лякайтеся разом.  

У цьому вам стане у пригоді прийом «віддзеркалювання», коли ваші репліки вторять словам дитини. Наприклад, ваш син хвалиться тим, як всі діти в класі захоплено дивилися на його нову машинку і просили дати погратися нею. Ви при цьому можете сказати: «Твоїм однокласникам вона дуже сподобалася, так? Не у всіх є така гарна машинка!»

Как научиться слышать своего ребенка

5. Навіть якщо малюк вирішив розповісти вам щось не дуже хороше, не варто сварити і дорікати йому, адже батьківська строгість в бесіді з малюком повинна поєднуватися не зі злістю, а з добротою і справедливістю. Якщо ви чуєте від дитини розповідь про щось неприємне, це ознака довіри до вас, і обманювати цю довіру було б дуже несправедливо з вашого боку.  

Багато дітей, яким потрібна допомога і моральна підтримка, не отримують її від батьків, тому змушені ділитися своїми переживаннями з іншими людьми. Мамі і татові необхідно навчитися чути свою дитину, адже спілкування допоможе разом побудувати вам хороші відносини і стати справжнім другом малюкові.