Дитяча жадібність: як навчити дитину ділитися
Дитяча гра з камінчиками» розкажи історію "
День Святого Миколая: ідеї подарунків
Якщо діти не виправдовують батьківських очікувань
Поради покупцям: органічні продукти харчування
Що потрібно враховувати, якщо ви хочете стати вихователем у дитячому садку
Сортер для дітей своїми руками
Як видалити чужорідне тіло з ока дитини
Необхідно скласти розпорядок дня для дитини і суворо його дотримуватись. Крім цього, важливою умовою виховання дитини є його спілкування з однолітками.

Якщо ваш малюк не потрапив державний дитячий садок, а на хороший приватний дитячий садок чи няню у вас немає грошей, не варто впадати у відчай. Дитина вдома може цілком так само, як і в дитячому садку, займатись, розвиватись і дотримуватись режиму дня. В нашій статті ми розповімо, як організувати навчання і дозвілля для малюків вдома. 

Деякі батьки лишають дитину на «виховання» телевізору, посилаючись на те, що в них багато господарських справ, а часу на заняття не вистачає. Однак, якщо ви не бажаєте пускати на самоплив розвиток дитини, варто задуматись над програмою домашніх занять з дітьми.

Що робити, якщо дитина не потрапила в дитячий садок 

Якщо дитина не потрапила в садок, батьки повинні докласти максимум зусиль, щоб підготувати її до походу в школу в майбутньому. Майте на увазі, що до сучасних дітей дошкільного віку в першому класі ставиться дуже багато вимог. 

Влітку ви разом з дитиною можете насолоджуватись відпочинком і прогулянками, однак холод та дощова погода восени змусять вас знову переміститись з дитячого майданчика і парка в квартиру. Вдома ж дитина може дуже швидко почати нудьгувати.

Правильний розпорядок дня дитини 

Одним з головних правил виховання дитини вдома є дотримання правильного режиму для малюка. Продуманий домашній розпорядок дня дасть змогу раціонально чергувати види діяльності дитини, при цьому вам не доведеться щодня все продумувати заново.   

Оптимальний розклад можна скласти на основі розпорядку дня в дитячому садочку, розробленого професіоналами. Наприклад, таким є приблизний режим дня для дитини двох років : 

  • 7.00 – підйом, вранішній туалет 
  • 8.00 – сніданок 
  • 8.3– 9.00 – заняття
  • 9.30–11.30 – час прогулянки 
  • 12.00 – обід
  • 13.00–15.00 – денний сон дитини  
  • 15.30-16.00 – заняття
  • 16.30 – прогулянка

Важливо також продумати, якому роду занять буде присвячений той чи інший день тижня. Наприклад, вранішнє заняття в понеділок можна присвятити розвитку мовлення, а заняття після обіду – ліпленню. У вівторок знову запропонуйте малюку заняття з розвитку мовлення і малювання.   

В проміжках часу між навчанням дайте дитині можливість пограти самостійно, подивитись мультфільми чи поспілкуватись з іншими членами сім’і. Короткі, але регулярні заняття здатні робити чудеса – і досить швидко ви помітите, що ваші зусилля приносять користь та задоволення вашій дитині. 

Спілкування дітей дошкільного віку  

Якщо ваша дитина не ходить в садочок, можна записатись в хороший дитячий центр розвитку, щоб вона отримувала можливість спілкуватись з однолітками. Подібні заклади пропонують безліч програм для розвитку дитини з врахуванням його уподобань та віку.

 Також бажано відшукати мам-однодумців з дітьми-однолітками, щоб влаштовувати регулярні зустрічі і проводити спільні заняття. Разом батьки і діти можуть організовувати яскраві дитячі свята, театральні постанови та грати в колективні ігри. Дитина буде з нетерпінням чекати кожного походу в гості чи на зустрічі в себе вдома. 

Батьки дітей, які не відвідують дитячий садок, повинні самостійно організовувати навчання та дозвілля для малюків вдома. Необхідно скласти розпорядок дня для дитини і суворо його дотримуватись. Крім цього, важливою умовою виховання дитини є його спілкування з однолітками.