Лотерейные билеты для детского праздника
Детский день рождения в стиле Микки Мауса
Польза настольных игр для детей
Аллергия на укусы насекомых у детей: симптомы и лечение
Особенности игрушек Sylvanian Families
Топ-8 идей для празднования дня рождения ребенка
Как заинтересовать ребенка изучением немецкого языка
Заколка из ткани своими руками
Пляшковий карієс – хвороба молочних зубів. В основному виникає при зниженні імунітету, неправильному харчування і недостатній гігієні порожнини рота.


Пляшковий карієс (ще називають «кефірний», «ясельний», «циркулярний») – хвороба молочних зубів, яка зустрічається у дітей 1-4 років. В основному виникає при зниженні імунітету, неправильному харчуванні і недостатній гігієні порожнини рота.
Це захворювання виникає в пришийковій області верхніх передніх зубів. На уражених різцях та іклах спостерігаються зміни в структурі емалі: вона стає світлою, пористою і шорсткою. В утворені мікроотвори легко проникають бактерії. Продуктом їхньої життєдіяльності є патогенні кислоти, під впливом яких відбувається руйнування зубних тканин, аж до деструкції емалево-дентинного з'єднання.
якщо запустити пляшковий карієс, виникає ризик ураження і навіть розпаду зачатків постійних зубів, може розвинутися пульпіт, періодонтит. Хвороба часто призводить до дефектів у формуванні щелепи, що в свою чергу впливає на дикцію. Ось чому важливо звернутися до стоматолога для постановки діагнозу та своєчасного лікування.

Причини пляшкового карієсу

1. Зниження загального імунітету дитини. Як правило, після вірусних, інфекційних і під час соматичних захворювань зменшується виділення імуноглобулінів у слину, які перешкоджають розмноженню хвороботворних мікробів.
2. Зміна складу слини. Зниження pH слини, зміна її мінерального складу, в'язкості і кількості може стати причиною виникнення карієсу.
3. Нічне годування. Найчастіше кефірний карієс зустрічається у дітей, яких годували на вимогу в нічний час. Коли дитина спить, знижується секреція слини, і залишки їжі на зубах можуть стати живильним середовищем для розмноження бактерій.
4. Недостатня гігієна порожнини рота. Тільки при наявності всіх попередніх причин погане очищення і полоскання зубів може стати фактором розвитку хвороби.
5. Неправильне харчування. Солодощі сприяють розмноженню патогенної мікрофлори ротової порожнини. Відсутність у дитячому раціоні твердої їжі, яка стирає наліт на зубах при жуванні, також може негативно позначитися на стані різців та іклів.
6. Хвороби зубної порожнини у батьків. Лікарі наполегливо рекомендують майбутнім батькам вилікувати захворювання зубів і ясен. Наприклад, з поцілунком дитині передається патогенна мікрофлора, яка швидко заселяє ротову порожнину і шлунково-кишковий тракт малюка, незміцнілий організм якого ще не в змозі протистояти шкідливим бактеріям.

Стадії розвитку пляшкового карієсу

1. Початкова стадія. Спостерігається демінералізація верхніх різців, з'являються крейдяні плями, пришийкова область візуально стає світлішою у порівнянні з рештою емалі. Больові відчуття не спостерігаються.

2. Поверхневий карієс. Уражаються бічні і жувальні частини зуба, оголюється дентин, карієс має жовтий або коричневий колір, підвищується чутливість зуба.
3. Середній карієс. Руйнується емаль, спостерігається часткове ураження дентину. Карієс глибоко проникає у тверді тканини. Виявляється початкова стадія захворювання на нижніх та верхніх молярах, іклах.
4. Глибоке ураження карієсом. Сильне руйнування емалі верхніх різців і дентину. Спостерігається середня стадія захворювання верхніх жувальних зубів та іклів. Дитина відчуває сильний біль, відмовляється від їжі, неспокійно спить.

Лікування пляшкового карієсу

  1. Популярна процедура відновлення і збагачення емалі кальцієм, фтором і фосфатами – ремінералізація. Також це хороший профілактичний засіб від каріозного ураження.
  2. Найбільш ефективним на ранніх стадіях захворювання вважається очищення зубів озоном. Знищується патогенна мікрофлора і припиняється подальший розвиток карієсу. Після процедури на зуби наносять спеціальний бактерицидний засіб.
  3. На початковій стадії і при поверхневому карієсі призначають нанесення іонів срібла на уражені ділянки зуба, це своєрідний природний антисептик. Такий метод стає менш популярним серед пацієнтів, оскільки не усуває саму причину захворювання.
  4. Стоматологи для лікування застосовують також інфільтрацію, гелі та лазери. Ці методи допоможуть прибрати білі плями з зубів дитини вже після першої процедури.
  5. Середнє ураження зубів можна вилікувати у кабінеті у лікаря за допомогою бормашини і пломбування уражених ділянок.
  6. На четвертій стадії хвороби лікарі можуть поставити коронку, але за умови, що після ретельного лікування залишається частина вцілілого зуба. Але найчастіше при глибокому темно-зеленому карієсі дитині просто видаляють хворий зуб.

Профілактика пляшкового карієсу

  1. Акуратно і ретельно очищайте зубну порожнину. Навіть якщо у дитини всього один зуб, його слід протирати марлевим тампоном, змоченим у настої ромашки або кип'яченій воді.
  2. Використовуйте спеціальні профілактичні гелі від карієсу.
  3. Обмежте дитину у споживанні солодкого, додайте в раціон більше свіжих овочів та фруктів, риби, кисло-молочних продуктів.
  4. Відмовтеся від нічного годування.
  5. Постарайтеся не передавати малюкові свої мікроби і бактерії. Не давайте їсти дитині зі своєю ложки, не облизуйте пустушку тощо.
Уважно стежте за станом зубів дитини і при перших ознаках пляшкового карієсу звертайтеся до фахівців. Адже своєчасно поставлений діагноз і вчасно розпочате лікування дозволяє швидко позбутися від проявів хвороби, що гарантує гарну і здорову посмішку малюкові.