Отдых в Карпатах зимой: чем заняться
Инородное тело в носу ребенка: что делать?
Как выбрать комбинезон для новорожденного
Польза отдыха на море
Сортер – развивающая игрушка для малышей
Мастер-класс: шорты-бермуды своими руками
Комфортные переезды с «Везет Всем» для детей и родителей
Поделки из желудей: совята и котенок
Приватна школа стає альтернативою державним, що забезпечує повноцінну освіту, та гарантує вступ до вищих учбових закладів не тільки України, але і Європи.

В Україні вже котрий рік проходить процес реформування освіти під назвою "Нова українська школа". Згідно з наказом МОН України №367 від 16.04.2018 р. та постанови КМУ від 13.09.2017 № 684, одним з основних нововведень, що викликало хвилю суперечок, є закріплення учнів за певними навчальними закладами за територіальною ознакою. Такий примус подобається не всім батькам. Але існує кілька варіантів виходу з цієї ситуації.

Особливості вступу до державної школи

Перше, що потрібно знати батькам першокласника – школу за якою вони закріплені. Отримати інформацію можливо з наступних джерел:

  • На офіційних порталах селищних, міських або районних адміністрацій.
  • На спеціалізованих сайтах присвячених освітнім програмам.
  • Через гарячу лінію або засоби зворотного зв’язку на офіційному сайті МОН України (https://mon.gov.ua/ua).

Але сам процес подання документів передбачає офіційну можливість зміни школи. Згідно з існуючими правилами перша хвиля подання документів першокласників відбувається до 31 травня. В цей період приймаються документи всіх без виключення дітей закріплених за школою. Перевага при зарахуванні надається дітям з особливими потребами. Списки зарахованих повинні бути готові до 3 червня.

З 1 по 5 червня відбувається друга хвиля подання документів в будь-які початкові школи, що мають вакантні місця в перших класах. Якщо охочих більше ніж вільних місць, то з 5 по 10 червня проводиться жеребкування і за його результатами формуються додаткові списки до 15 червня.

Слід відзначити, що існує перелік документів, які можуть позитивно вплинути на рішення щодо зарахування до "не своєї" школи навіть якщо батьки не мають відповідної прописки:

  • Документ на право власності житла розташованого в зоні відповідальності навчального закладу;
  • Нотаріально посвідчений договір оренди, найму чи інший документ на право проживання;
  • Договір про проходження військової служби й т. і.;

Що ж робити батькам, які не встигли або не можуть з інших причин "відписатися" від державного освітнього закладу, що їх не задовольняє? Вступ до приватної школи є одним з найкращих варіантів серед всіх запропонованих. Але виникає ще одне питання – за якими критеріями оцінювати приватну школу?

Параметри вибору приватної школи

Приватна школа на сьогоднішній день стає реальною альтернативою державним, що забезпечує повноцінну освіту, та гарантує вступ до вищих учбових закладів не тільки України, але і Європи. На сьогодні, за результатами спілкування та опитування користувачів освітніх порталів, можна скласти перелік критеріїв за якими відбувається вибір приватної школи у Києві:

  1. Колектив викладачів професіоналів. В наявності мають бути вчителі не тільки з основних предметів, але й по супутнім, другорядним. При цьому кількість сумісників має бути мінімальною, а по першочерговим дисциплінам їх не повинно бути взагалі. Рекомендується звернути увагу на плинність кадрів. Стабільний колектив – ознака професійного відношення, та налагодженого процесу навчання.
  2. Матеріально-технічна база. Приватна школа повинна забезпечити своїх учнів необхідним приладдям, комп’ютерною технікою з підключенням до інтернету, іншим навчальним обладнанням та методичними матеріалами. Має бути організована бібліотека, спеціалізовані місця для відпочинку та проведення занять спортом.
  3. Харчування та медобслуговування. Наявність постійно функціонуючого медкабінету з професійною медсестрою це позитивний, але не обов’язковий критерій. Достатньо аптечок укомплектованих та розміщених в приміщенні школи згідно з наказом МОН України № 521 від 01.06.2010 р. Щодо функціонування власної кухні, цьому фактору слід приділити особливу увагу.
  4. Безпека. Практично всі приватні навчальні заклади відносяться до закритого типу. Вони повинні мати підписані договори з охоронними компаніями. Перебування сторонніх осіб на території школи без дозволу дирекції виключено.
  5. Навчальний процес. Може бути побудований згідно з рекомендаціями та методичних вказівок "Нова українська школа", чи власної навчальної програми з унікальною методикою викладання. Як показала практика популярними стають ті приватні школи, де основний ухил робиться на вивчення декількох іноземних мов, профілюючих предметів для вступу у виші, наявність позакласних занять, що розвивають світогляд.
  6. Підтримання дисципліни та диференційований підхід до навчання та оплати. Багато приватних шкіл практикують матеріальні заохочення учнів. При досягненні певного рівня успішності та дотриманні дисципліни можливі пільги при оплаті навчання.
  7. Принцип неперервності навчання. Деякі приватні старші школи функціонують або мають у своєму складі підготовчі курси для вищих навчальних закладів.

Підбиваючи підсумки

Більшість приватних шкіл вболівають за свою репутацію, як з точки зору дисципліни, так і якості навчання. Адже це не просто питання престижу, а самого існування закладу. Перевірити престиж такої школи можна з результативності її учнів – наявності перемог та місць на міських та всеукраїнських олімпіадах.